Lege tror ikke på mishandling

Publisert: 22.nov. 2005 15:17

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Lege-tror-ikke-pa-mishandling-6375412.htm

Migrasjonsverket i Sverige har politianmeldt et titalls tilfeller hvor det mistanke om at apatiske asylbarn er utsatt for overgrep av foreldrene. Men overlege Göran Bondegård mener det er usannsynlig at foreldrene bevisst skader barna sine.

424 apatiske asylbarn som har nektet å spise, snakke og bevege seg har skapt debatt i Sverige. «Uppgivenhetssymptom» har svenske myndigheter kalt den spesielle situasjonen som første gang ble registrert i 2000, og som siden fikk en eksplosjonsartet økning blant asylbarna.

Det er ikke funnet vitenskaplige årsaker til det underlige fenomenet med så mange apatiske barn, men nå har Migrasjonsverket i Sverige mistanker om at barna skal være utsatt for grov barnemishandling fra foreldrene.

Oppholdstillatelse
Migrasjonsverket har politianmeldt et titalls tilfeller hvor det er mistanke om overgrep, og ifølge Svenska Dagbladet skal en mulig årsak være at familien lettere skal få oppholdstillatelse.

Ifølge anmeldelsene skal personalet på en behandlingsinstitusjon i ett tilfelle ha sett foreldre helle ut barnets ernæringstillegg, og ved to tilfeller skal barn ha blitt innlagt på sykehus med akutte forgiftningssymptomer.

Det skal også foreligge mistanke om barn er utsatt for seksuelle overgrep og kidnapping.

Tror ikke på mishandling
Overlege Göran Bondegård, som arbeider innen barnepsykiatrien i Stockholm, synes det lyder usannsynlig at foreldre fullt bevisst skulle skade sine apatiske barn. Han har arbeidet med svært syke apatiske barn i flere år.

– Det er naturligvis slik at mennesker finnes av flere ulike typer, og det finnes asylsøkende familier som misshandler barna sine. Men jeg synes det er veldig synd at man går ut og gjør en slik nyhetsformidling om dette her, for man får lett følelsen av at det er et generelt problem, sier Göran Bondegård til Sveriges Radio.

– Jeg har stor erfaring med de aller sykeste av de såkalte apatiske barna og deres familier, og jeg vet meget godt, etter å ha behandlet dem, at noen manipulasjon og mishandling fra foreldrenes side overhode ikke forekommer i de sykeste tilfelle.

Aftenposten har tidligere skrevet at en foreløpig rapport fra ekspertgruppen som er nedsatt i Sverige, viser at en stor del av foreldrene har betydelige psykiske problemer. Halvparten av de apatiske barna har far, mor eller søsken som har hatt depresjon, mens én av fire har forsøkt å begå selvmord.

Publisert: 22.nov. 2005 15:17
Les også:
Apatiske asylbarn opprører Sverige

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar