Vanvården granskas av länstyrelsen

23 november 2005 kl 00:10 , uppdaterad: 23 februari 2014 kl 22:25

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vanvarden-granskas-av-lanstyrelsen_480491.svd

Länsstyrelsen i Stockholm ska nu granska de fall där apatiska flyktingbarn kan ha utsatts för brott. Folkhälsominister Morgan Johansson upprörs över avslöjandet om medveten vanvård av barnen. «Uppseendeväckande. Om Migrationsverkets uppgifter stämmer har socialtjänsten svikit barnen», säger han.

SvD:s avslöjande väcker starka reaktioner. I minst 13 fall misstänker Migrationsverket att apatiska barn har utsatts för brott. Länsstyrelsen i Stockholm ska nu titta närmare på de fallen. Om det blir nödvändigt inleder länsstyrelsen en tillsynsutredning, och regeringen välkomnar en granskning.
– Bara för att det finns en infekterad debatt i ämnet ska socialtjänsten inte dra sig för att anmäla. Att inte agera är att svika barnen, säger Morgan Johansson.
Socialstyrelsen, som har tillsynsansvar över läkarna, ligger dock lågt ännu så länge.
– Detta är inte så uppenbart enkelt att förstå sig på. Vi avvaktar. Tids nog får vi se om någon brustit, säger Johan Carlsson, chef för Socialstyrelsens tillsynskansli.

I går avslöjade SvD att Migrationsverket polisanmält de fall där verket misstänker att flyktingbarn utsatts för medveten vanvård för att familjen ska få stanna i landet. Migrationsverket anser att socialtjänstemän brutit mot lagen som inte anmält de misstänkta oegentligheter trots att de känt till dem. Fallen gäller bland annat förgiftning, att näringslösning hällts ut, sexuella övergrepp och människorov.
Johan Persson är chef för individ- och omsorg hos länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för socialtjänsten. Han har tidigare inte känt till misstankarna.
– Vi ska kolla upp det här nu.
Vi kontaktar Migrationsverket för att se i vilka stadsdelsnämnder de aktuella fallen finns. Om det har förekommit oegentligheter är det en form av barnmisshandel, säger han.

Lotta Wiberg, samordningsansvarig för vården av apatiska flyktingbarn i Stockholms län, vill inte prata om familjerna i termer av fejk eller inte.
– Oavsett vad som skapar problemen ser vi att barnen behöver hjälp. Det är vår uppgift att se till att de får det.
Personligen känner hon inte till några fall av så grov vanvård som nämns i gårdagens SvD-artikel.
Däremot har flyktingenheten anmält ett tiotal föräldrar för så kallad omsorgssvikt. Det innebär att de på olika sätt brustit i omsorgen av sina barn.
– Det kan till exempel handla om att föräldrarna varit för deprimerade för att orka ta hand om sina barn, säger Lotta Wiberg.
Ett par fall av tvångsomhändertagande enligt Lagen om vård av unga, har också förekommit.

Lotta Wiberg är kritisk till att det ofta dröjer så länge innan socialtjänsten reagerar när flyktingenheten söker stöd för att det uppstått problem i en familj.
– Det handlar ibland om månader från det att vi söker kontakt och gör en anmälan tills eventuella åtgärder sätts in.
Sedan i våras har antalet apatiska flyktingbarn i Stockholmsområdet ökat från knappt 50 till drygt 70-talet barn.

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar