En riktigt smutsig flyktingskandal

2006-12-20

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/asapetersen/article11019401.ab

 

Polisen misstänker att apatiska flyktingbarn har blivit förgiftade. Det avslöjade Svenska Dagbladet i november 2005. Annica Ring, handläggare vid Migrationsverket i Solna, sa att föräldrar tar med sig barn ”för att offra i asylprocessen”. Hon konstaterade att ”vi är duktiga på att tycka synd om människor i Sverige”.

Det var en svår dag för alla oss som hade kämpat för att de apatiska barnen skulle få stanna. 157 000 personer hade skrivit under ”Påsk­uppropet” för en flyktingamnesti. Hade vi alla blivit lurade? Var de apatiska barnen utsatta för förfärliga övergrepp som vi hade förbisett?

Nej. Ett halvår senare hade åklagaren lagt ner samtliga åtal. Tester visade inga spår av förgiftning. Vårdpersonal som hade jobbat med de aktuella barnen kallade misstankarna ”bisarra”.

Journalisten Gellert Tamas har granskat det fula spelet om de apatiska flyktingbarnen. Först i SVT:s ”Uppdrag granskning”, som sändes i höstas. Nu i Dagens Nyheters kulturdel.

Marie Hessle, regeringens utredare om apatiska flyktingbarn, låg tillsammans med Annica Ring bakom polisanmälningarna om att apatiska flyktingbarn hade förgiftats. Annica Ring är för övrigt den handläggare på Migrationsverket som ville fira en avvisning av en svårt sjuk pojke med champagne.

Gellert Tamas har kommit över mejlväxling mellan Ring och Hessle.

”Vill bara tala om att nu har polisen läckt till media så bollen är satt i rullning …”, skriver Ring till Hessle.

”Tycker det är bra att vara offensiv om det är rätt tajmat. Det bästa just nu vore om informationen kom från Polisen tycker jag”, svarar Hessle.

Marie Hessle tillsattes av den förra migrationsministern Barbro Holmberg (s). När riksdagen sa nej till en amnesti för apatiska flyktingbarn sa Holmberg att ”allt annat hade varit en humanitär katastrof”.

I stället för att vara objektiv och saklig har Hessle lagt ner stor energi på att misstänkliggöra apatiska flyktingbarn och deras familjer. Andra rapporten i Hessles utredning lägger vikt vid förgiftning och simulering som skäl till apati.

Uppgifterna om förgiftning stöder sig på en enda källa, läkaren Tomas Eriksson. När Gellert Tamas frågar Eriksson hur många apatiska barn han har undersökt blir svaret: ”Det är så få att det saknar relevans.”

Uppgifterna om simulering stöder sig endast på en debattartikel i tidningen Dagens Medicin, skriven av läkaren Thomas Jackson. Han är motståndare till mångkultur. Han har enligt Uppdrag granskning nära band till den före detta nationaldemokraten Mats Strandberg, som sprider rykten på nätet om att flyktingbarn blir apatiska med hjälp av ryska droger.

Socialdemokraterna och moderaterna stoppade amnestin för apatiska flyktingbarn. Migrationsminister Barbro Holmberg utsåg Marie Hessle till utredare, och migrationsminister Tobias Billström (m) låter henne fortsätta.

Hessles utredning avslutas nu i december. Gellert Tamas lovar nya avslöjanden i DN i morgon om nära band mellan Barbro Holmberg och Marie Hessle.

Äntligen dokumenteras en av de smutsigaste skandalerna i svensk flyktingpolitik.

Åsa Petersen

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/asapetersen/article11019401.ab

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar