Hetsig debatt om apatiska barn

Publicerad 2008-09-25

http://www.kyrkanstidning.se/nyhet/hetsig-debatt-om-apatiska-barn

kyrkanstidning-hournalisten-Gellert-Tamas-arbete-undersoka-sanningen-apatiska-flyktingbarnen

Det blev en hetsig diskussion när journalisten Gellert Tamas berättade om sitt arbete med att undersöka sanningen om de apatiska flyktingbarnen. Det skedde på ett seminarium under Bok- och biblioteksmässan som öppnade i dag i Göteborg. <BR>
År 2006 kom en statlig utredning som slog fast att flyktingbarn inte kunde bli apatiska på grund av beslut om avvisning. Man argumenterade för att apatin handlade om något annat, till exempel att tillståndet var simulerat.

Journalisten Gellert Tamas har gått igenom alla fall av apatiska barn som sagts bero på simulering. Han har även pratat med de läkare, poliser och psykologer som bland annat har sagt att barnens tillstånd berott på förgiftning eller manipulation.

Uttalanden på lös grund
– I samtliga fall visade det sig att de här personernas uttalanden vilade på lös grund. Vissa uttalanden stämde inte alls, sa Geller Tamas.

Gellert Tamas gav ett exempel på hur ryktet om att de apatiska barnen bara simulerade sin situation stärktes av personer på ledande poster i samhället. I ett fall skulle en flicka avvisas tillsammans med sin familj. Flickan uppfattades som apatisk av polisen men när polisen skulle avvisa familjen piggnade flickan till.

En kvinnlig polis använde fallet i en tv-sänd debatt för att stärka bilden av att barnen bara simulerade. När Gellert Tamas senare återvände till polisen för att höra om flickan verkligen var apatisk svarade polisen att flickan nog bara var trött och inte alls apatisk.

– En apatisk flicka som plötsligt hade tillfrisknat var alltså i själva verket bara en trött flicka, sa Geller Tamas vid seminariet.

– Personer efter personer pratar alltså om de apatiska barnens fejk utan att ha på fötter.

Anklagade för falska uppgifter
En expert som Gellert Tamas har pratat med är psykiatrikern Tomas Eriksson, som också fanns på plats i hörsalen i Göteborg. Gellert Tamas hävdade att Tomas Eriksson är en av de personer som spridit falska uppgifter om de apatiska barnen, bland annat har Tomas Eriksson vittnat om att barn tillfrisknat snabbt efter att de fått besked om att de får stanna i Sverige.

Enligt Gellert Tamas är det tveksamt om Tomas Eriksson har träffat apatiska barn över huvud taget. Tomas Eriksson var tydligt upprörd och bemötte kritiken.

– Vi är många inom den medicinska kåren som inte tror att den här medvetslösheten kan utlösas av psykiska trauma. Du vilseleder den allmänna opinionen med dina åsikter, sa Tomas Eriksson.

«Bestämt sig innan»
– Det verkar som om Gellert Tamas redan har bestämt sig för vad han ska hitta i materialet.

I mars kommer Gellert Tamas bok om de apatiska flyktingbarnen.

– Det viktigaste för mig har varit att undersöka vad det är för mekanismer i samhället som sätter igång det här ifrågasättandet av barnens tillstånd. Det handlar om oss själva och vår självbild, sa Gellert Tamas.

Elisabet Sandberg

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar