Barn utsattes för fult politiskt spel

2009-09-21

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12004298.ab

Barn utsattes för fult politiskt spel Gellert Tamas De borde kunna få skadestånd

Gellert Tamas: De borde kunna få skadestånd

Myterna om de apatiska barnen spreds i Sveriges riksdag.

Skulden föll på föräldrarna – i stället för på asylpolitiken.

–?Barbro Holmberg och regeringen spelade ett mycket fult politiskt spel, säger journalisten Gellert Tamas.

Det har tagit honom tre år att skriva boken ”De apatiska”. Gellert Tamas, som tidigare bland annat har skrivit storsäljande ”Lasermannen”, har gått igenom alla påståenden om de apatiska barnen – utan att finna ett enda bevis för att föräldrar drogat eller manipulerat dem för att få uppehållstillstånd.

– Ändå lever myten i allra högsta grad, säger han.

Genom att från politiskt håll trumma in budskapet att de apatiska barnen bara fanns

i Sverige – att det var ett nytt, tidigare okänt, fenomen och att barnen blev friska så fort familjerna fick uppehållstillstånd – blev steget inte långt till att skuldbelägga föräldrarna.
”Varken botat eller vårdat”

Ingen läkare eller forskare har presenterat hållbara argument för att barnen manipulerades.

–?I själva verket är det bara en handfull läkare som står för den linjen, och det visade sig att en av dem är aktiv hos Nationaldemokraterna och att en annan varken hade botat eller vårdat apatiska barn, trots att han har påstått det offentligt.

Men de falska antagandena återberättades av poliser, handläggare på Migrationsverket, regeringens statliga utredare av de apatiska barnen – och av den dåvarande S-regeringen.

Som migrationsminister gjorde Barbro Holmberg (S) snabbt klart att det inte var den svenska asylpolitiken som gjorde barnen sjuka.
Vill att ansvaret utreds

–?Det var ingen slump att hon valde Marie Hessle, som var ökänd för sina uttalanden om att barnen fejkade, till nationell samordnare, säger Tamas.

Han hoppas nu att någon utreder statens ansvar gentemot det tiotal föräldrar som slutligen, utan grunder, polisanmäldes för vanvård av sina barn.

Bakom anmälningarna visade sig bland annat regeringens utredare Marie Hessle ligga. Hon läckte informationen till medierna för maximal effekt.

–?Mellan 20 och 30 allvarligt sjuka och apatiska barn avvisades från Sverige. Det är en av de största skandalerna i svensk nutids­historia, säger Gellert Tamas.

I dag finns ”De apatiska” i bokhandeln.

,

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar