Replik till Thomas Jacksons debattartikel

mar222012

http://tidningenkulturen.se/artiklar/debatt-mainmenu-91/samhe-mainmenu-134/11695-replik-till-thomas-jacksons-debattartikel
Skrivet av Lisa Hugoson, Thomas Jackson
Debatt

en svart komedi

I artikeln ”Kultur i ensidighetens tjänst” publicerad i Tidningen Kulturen den 16 mars 2012 skriver Thomas Jackson om debatten kring de apatiska flyktingbarnen. Han är kritisk till pjäsen Apatiska för nybörjare som just nu turnerar i Sverige och skriver bland annat att Riksteatern med pjäsen ”skapar övergrepp på flyktingbarn” genom att ”lägga dimridåer över helhetssituationen.” Jackson för även ett resonemang om att Riksteatern inte berättar om uppfattningen att ”friska barn tvingas till sängläge.”

Men ”Apatiska för nybörjare” är ingen dokumentär berättelse. Det är en svart komedi om vad som hände bland politiker och media när frågan om apatiska flyktingbarn debatterades i mitten av 00-talet. Föreställningen handlar om hur rykten sprids om ett fenomen.

Riksteatern har valt att lyfta upp debatten om apatiska flyktingbarn på teaterscenen. Teatern – liksom de debattsidor där Thomas Jackson är en av många röster – är en bra arena som skapar möjligheter till diskussion.
Lisa Hugoson, verksamhetschef Riksteatern

Slutreplik till Lena Hugoson Verksamhetschef Riksteatern

Ur kapitlet «Sjukdomsförfalskning med förälders coaching» sida 152 från boken Oxford University Press reprinted 2006:
«Barnet upplever svår ångest och besvikelse över den impotente läkarfiguren som inte förmår skydda barnet från förälderns medicinska misshandel som sondmatning. Slutresultat hos barnet blir allvarliga psykiatriska problem».
Jag vet inte om läsare kommer ihåg Aktuellt reportaget november 2009 med Lennart Persson där han berättade om den 8-åriga flickan som legat 2 år med sondmatning och nu inte kunde röra sig trots asylen. Övergreppen hade gjort flickan svårt psykiskt sjuk. Orsaken dolde Lennart Persson för TV-publiken.
Gellert Tamas och SVT har i sina TV-program uttryckligen sagt sig veta att dessa föräldraövergreppen överhuvudtaget inte existerar. SVT ljög och gjorde politik av en medicinsk fråga. Lena Hugoson har rätt i att pjäsen möjliggjort en förnyad debatt. Janne Josefsson och Gellert Tamas skulle aldrig, aldrig våga möta mig i en offentlig debatt. De är härmed utmanade.
Dr. Thomas Jackson

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar