Absolut Sverige av Mikael Jalving

Publicerad 2012-12-26, klockan 02:41

https://www.realisten.se/2012/12/26/absolut-sverige-av-mikael-jalving/

Recension

Nyligen kom boken Absolut Sverige av Mikael Jalving ut på svenska. Boken beskriver en dansk journalists resa genom det politiskt korrekta Sverige.

I sin bok Absolut Sverige tar journalisten Mikael Jalving med läsaren in i den svenska förvandlingsprocess som skett under de senaste decennierna. Han belyser och redogör för sin egen, väl disponerade, odyssé genom Sverige utan att för en sekund höja någon pekpinne eller komma med någon illasinnad ironi eller sarkasm. Som den belevade nordbogranne Jalving är lämnar han stilfullt över den saken till den observanta, främst svenska, läsaren som efter behag kan ingjuta de olika undersökande komponenterna och formulera egna, självransakande nationella slutsatser som kan bli nog så påtagliga.

Om vi först tar oss en titt på boktiteln Absolut Sverige så inser man med boken i handen att Mikael Jalving tydligt och direkt har siktet inne på det absoluta, det vill säga
totalitära Sverige. Kikar vi i svenska akademins ordlista så finner vi beskrivningen av ordet absolut formulerad så här: oinskränkt, fullständig, ovillkorlig. Där ”satt den” alltså , redan innan man hunnit öppna boken. Men sen kommer en mycket omfattande undersökande dokumentation likt en rejäl hagelskur som både engagerar och stimulerar till eftertanke. Boken är mycket underhållande och lättläst men samtidigt djuplodande.

Jalving saxar sig fram med varierande infallsvinklar och med högt tempo. Söderåsen i Skåne, Nordens största domkyrka i Uppsala och Bodens nedlagda fästning och mycket mer serveras i en lättsam verbal kavalkad men med aldrig sinande djup i grunden.

Lars Vilks har skrivit det utmärkta förordet. Jag fastnar vid Vilks konstaterande:

Att generalisera över länder och försöka fånga nationalkaraktärer är ingen lätt uppgift. Inte minst med tanke på att det idag brukar betraktas som omöjligt – och olämpligt. Under många års hetsiga diskussioner har tanken på att det skulle finnas något särpräglat svenskt avvisats.

Så sant!

Omsorgsfullt och dramatiskt kopplar författaren direkt greppet om läsaren. Bokens undertitel är ”Ett land i förvandling” och för att belysa detta beskrivs den svenska historien med olika infallsvinklar där bland annat slaget vid Lund mellan danskar och svenskar finns med i avstampet.

Jalving får in sina givna iakttagelser i samband med dåtid och nutid på ett tankeväckande sätt. Svenskarnas erövring av de östra delarna av Danmark har fått innevånarna att glömma sin egen historia av närmare 800 års dansk dominans. ”När den ena sidan glömmer och den andra förtränger är det inte mycket som återstår.”

Mikael Jalving beskriver den svenska historien och stormaktstiden, belyser bland annat samesituationen och granskar den svenska avrustningen klockrent under rubriken: ”Folk utan försvar – försvar utan folk!” Inte minst besöker han människor som på olika sätt berör vår nutid.

Författaren Thomas Nydahl är en av dem. En nutida fritänkare med rötter kring 68-vänstern. Mikael Jalving ställer frågan till honom, ”vad har hänt med Sverige de senaste 15-20 åren?” Han får rakryggade svar. Sverige har avrustats industriellt. Ghettorisering och polarisering är ett faktum. Nydahl är tydlig. Han har tidigare skrivit i Judisk krönika i nästan 20 år men bröt samarbetet 2002 på grund av den sionistiska politiken. I sin blogg ”Vaka över ensamheten” skriver han inför Julhelgen följande:

Att det är samma land jag lever i, ja det begriper jag inte. Jag har i sextio år trott att jag är svensk. Nu förstår jag – mer och mer – att jag är en utomsvensking, alldeles lik en utomjording. Vill man alls hänga ihop med det förflutna, och dessutom vara så fräck att man kallar det för tradition, ja då har man inget med vårt lands mediala offentlighet att göra. Det får bli årets sista och mycket övertygande slutsats. Tack för 2012, kära AB, Expressen, DN, Svenska, GP och Sydsvenskan, det blir säkert mycket värre 2013. Men förberedda är vi, alla vi förrädare och extremister.

Jalvings möte med Thomas Nydahl förtydligar ett historiskt perspektiv på några decennier som medfört enorma omsvängningar vad gäller värderingar och attityder. En annan, mycket betydelsefull person, som Jalving belyser är Thomas Jackson. Många läsare av dessa rader känner väl till denne omskrivne läkare och kliniska psykiater. Med sina 30 års praktik och ca 100 000 patienter i Sverige, Norge och England torde erfarenheterna vara enorma. Men ”denna reslige och muskulösa tvåmetersman” har inte endast de praktiska och teoretiska kunskaperna utan främst det moraliska modet att kunna stå upp för sanningen mot ett etablissemang som önskar dölja och förbjuda det vetenskapliga och politiskt obehagliga. Jackson utmanade etablissemanget och vann överlägset sakdebatten rörande copycat-barnen. Jackson bevisade att ”makten” anser att lögnen är moraliskt berättigad. Denna sanning har kommit att bli symtomatiskt för alla väsentliga samhällsfrågor.

Dessa två Thomas kompletterar varandra i Jalvings bok och visar på en bredd i ett uppvaknande som knappast kan förklaras med någon slags enhetlig och ondsint strömning á la den politiskt korrekta demoniseringen av oppositionella i Sverige.

Men fler personer får sina röster hörda i boken och sammantaget blir det en bra vittnesskildring rörande vår svenska nutid. Vill du uppleva ett verkligt race i tid och rum och hänga med i svängarna, Vätternrundan bland annat, där Sveriges historia, landskap och specifika människomaterial får sin budbärare genom en författare som verkligen kan föra pennan, ja då ska du läsa denna bok. Det är en dagsaktuell rapport levererad av en klarsynt falk som svept över vårt land och slagit klorna i aktuella frågor som berör. Jag instämmer inte i allt och det gör säkert inte du som kommande läsare heller. Men det är enbart stimulerande och tankeväckande. Det fria ordet får oss att ta ett eget ansvar, en verklig bristvara i dagens Sverige.

I sina slutord konstaterar författaren att svenskarna ungefär 80%-igt tågar på under intensiv tystnad ”där man låter frågorna ligga”. Det finns en pinsam sanning i detta. Men ingenting är statiskt. Vi har också uppror i vår historia som trots allt visar på andra nationella egenskaper. I sin avslutning skriver Mikael Jalving:

Det Sverige vi kände för bara några år sedan är nu en saga blott. Från och med nu lever svenskarna i skuggan av en okänd framtid. Resten är – tystnad.

Detta är en sanning med modifikation anser jag. Det finns ett växande missnöje och det finns en växande kompetens och kunskap inom motståndet. Dessa fakta borde, enligt mitt subjektiva önsketänkande, ha vägts in i Jalvings slutord. Det finns en objektiv sanning att ta hänsyn till. Alternativa tidningar i både pappers och nätform vinner stora insteg inom informationens sfär. De stigande opinionssiffror som SD nu får representerar främst en växande missnöje som innebär ett friare politiskt klimat inom folkdjupet. Alla tiger inte längre. Tystnaden har börjat brytas i Sverige. Många frågor väntar på sitt svar, det är sant. Men vinden har vänt och det kommer att medföra förändringar förr eller senare. Det svenska folket finns i miljontal och de allra flesta svenskarna vill hålla ihop i svenska områden och äkta sina likasinnade. Det finns gott hopp om en svensk framtid i ett svenskt Sverige. Inte minst boken Absolut Sverige är ett uttryck för detta genom ännu ett förlag som bryter tystnaden och därmed även ytterligare ny mark.

Just när jag skriver detta meddelar TV-nyheterna att en man blivit nedskjuten på Kungsgatan i Stockholm. Efter den rapporten följde konstaterandet att fattigdomen ökar i landet. Därmed är även den svenska julstämningen inramad av den bittra verklighet vi befinner oss i. Den 11 december 2010 sprängdes en bomb på Bryggargatan i Stockholm mitt i folkvimlet.

Vi kan därför med fog hålla med Mikael Jalving när han i boken konstaterar att Sverige aldrig kan bli vad det varit. Så långt är det rätt och de opinionsbildande svenskar som nu samlar sig på bästa sätt inför kommande enorma uppgifter har därför siktet inställt på just framtiden. I detta sammanhang har boken huvudsakligen sitt stora värde som en nutida dokumentation vilket både kan inspirera och aktivera.

Boken Absolut Sverige finns att köpa hos Arminius.se.
Jörgen Kromann

,

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar