Stor majoritet av barn med uppgivenhetssymptom får uppehållstillstånd

2013-03-07

http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2013/2013-03-07-Stor-majoritet-av-barn-med-uppgivenhetssymptom-far-uppehallstillstand.html

Stor-majoritet-av-barn-med-uppgivenhetssymptom-far-uppehallstillstand

En stor majoritet av barn med uppgivenhetssymptom, i massmedia ofta kallade apatiska flyktingbarn, får uppehållstillstånd. Det visar en uppföljning som Migrationsverket gjort.

Av de 23 barn som i mars 2012 uppvisade svåra uppgivenhetssymptom, så hade i mars ett år senare 19 beviljats uppehållstillstånd.

För att kunna bevilja uppehållstillstånd för barn med uppgivenhetssymptom är Migrationsverket beroende av fullgoda läkarintyg. Att läkarintygen har brister och måste kompletteras är en viktig orsak till att beslut om uppehållstillstånd i dessa fall drar ut på tiden. Men en förbättring är på väg.

— Med Socialstyrelsens stöd har vi utarbetat former för att säkerställa att de läkarintyg som kommer till Migrationsverket uppfyller de krav som behövs för att kunna bevilja tillstånd. Detta arbete börjar vi nu se resultat av, säger Annette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket.

Migrationsverkets erfarenhet är att uppgivenhetssymptomen nästan alltid visar sig först efter Migrationsverkets beslut i ett asylärende.

— Det betyder att vi sällan möter dessa barn redan i grundprövningen och där vår genomsnittliga handläggningstid i dag är 120 dagar, säger Annette Bäcklund.

Migrationsverkets bedömning är att det i dag finns 25-30 barn i Sverige med svåra uppgivenhetssymptom och som befinner sig i asylprocessen.

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar